Söndagsstängt

..var var det mycket i bazar-områdena idag. Då det slagit om och blivit mycket kallare här så fick vi för oss att sjal/poncho  liknande dem vi fick låna av restaurangen vi var på igår skulle inhandlas (bland annat...).

Men det var mycket stängt, och vi traskade omkring och hittade tillslut våra sjalar ungefär i det område vi fått tips om..

Hem med påsar och en stunds vila, sedan åkte Ia, Ulrika och helene över till Asien-sidan (1 spårvagns polett a 1,75 x(ca 5?)) per väg. Tog ca 20 min med färja 2. Där fanns också en hel del affärer o restauranger, så dit får man ta sig nästa gång kanske?

Själv åkte jag till vad som sägs vara Europas största shoppingmall Cevahir mall, bortom Taksim. Öppen till 22 7 dagar i veckan.

Lite lustigt, det kom 2 unga flickor o frågade mig om vägen (tror jag) på turkiska.. jag bara ryckte på axlarna o skakade på huvet. Sen nere i T-banan träffade jag på tjejerna igen, där man skulle välja spår, utan att kunna kolla på hållplatskartan. Dom frågade annan turkisk tjej, som dom kunde följa efter, för hon skulle också till samma ställe, så vi gick i släptåg. En av de unga flickorna bodde någon helt annanstans i Turkiet och hade åkt buss i 18 timmar för att komma till Istanbul. Turkiska flickor med mig i släptåg fick tillsammans med alla andra som skulle in i centret genomgå scanning som på flygplatser...

Inte så kul affärer, ville mest dit för att kolla in på C&A...

Alla var supertrötta i benen efter dagens traskande, så det blev middag på restaurangen tvärsöver gatan. Vi har nu fördelat våra gracer ganska bra längs gatan tycker vi...

Avslutade på Engelsk pub i närheten, där man kunde kolla på ca 4 fotbollsmatcher + 1 amerikansk fotbollsmatch samtidigt... nästan som saliga ESPN sportsbar på Times Square...

Förresten innan vi delade oss tog vi en tur till www.Orientexpresshotel.com där vi kollade in takterassen med utsikt över vattnet. Blev dock ingen mat eller dryck där denna gången..men kul att se hotellet, sedan ner o kolla in tågstationen också, men vi hade väntat oss nåt pampigare... Allt på några minuters gångväg från hotellet.

Vi är mycket nöjda med vår lilla tripp och är rörande överens att detta är ett ställe man absolut kan återvända till..:)

Måndag ägnar vi förmiddagen åt den delen som var stängd idag ca öster om Spice bazar.. sen är det dags att packa sig hemåt, där vi landar vid 21.30 efter en alldeles underbar liten resa.


Lördagen i Istanbul

..började med att Ia, Ulrika o Helene som var morronpiggast gick upp till Blå moskén för att kolla in där. När trupperna var återsamlade tog vi spårvagnen över Galata-bron bort till end-stationen, och därifrån tog vi en tunnelbana/inbyggd linbana upp till Taksim-torget.


Har aldrig sett så fint linbanehjul förut?

Väl uppe på Taxim-torget pågick någon sorts krans-cermoni vid en staty. Det var mycket poliser från torget o ner på Istiklal Cadezzi, med skottsäkra galler runt fönstren på bilarna, och K-pist-försedda...hmm.. det var ju här det small för några veckor sen...

Istiklal Cadezzi går inte till historien som någon vidare shopping-gata...fast Helene fick köpt sig några toppar o Ia en fin mössa. restaurangerna på tvärgatorna var mysiga, och god "peka på" lunch intogs.

Timmarna går och man traskar o stoppar ibland för att vila. Bl.a vid Galata-tornet. Himla tur att vi gick från Taksim-torget neråt vattnet o inte tvärtom...för det var rejält brant att gå nerför den sista biten...och trängas med bilar o moppar på den smala gatan med halvtaskig trottoarer...


En ganska kul syn var den här katten som låg o mös bland böckerna...

Väl nere vid bron kunde man återigen fasineras av alla karlar som stod o fiskade. Spårvagenen var minst sagt överfull, så vi fick snällt vänta på nästa...


Så skulle vi då till Russian bazar..fast den hittade vi inte (skulle vara vid Lalei-stationen).  Men det var nog ryska kvarter vi var i, men vi fick ingen bra känsla där,så vi knallade vidare o hamnade vid Grand Bazar igen. Fast nu ville vi helllre gå på gatorna utanför, där fanns bl.a en massa affärer med blingade saker...


..av förklarliga skäl blev det inte så mycket shoppat där...

Vi hittar (nästan) riktigt bra nu... o kunde gena hem till hotellet innan Spice bazar...

God middag uppe i kvarteren vid moskeerna..sen gående hemåt, alla madamer klagandes över ont i fötter, ben o ryggar efter en himla massa traskande...

Sen skulle vi gena hem..fast det blev inget bra..hamnade i mörka kvarter med k-pist-beväpnade vakter... det var "Government" vi måste runda för att komma till hotellet...

Väl där avslutade vi med öl/vin/äppelte på en av de mysiga restaurangerna på gatan utanför..

Sista dagen imorron blir evt. trip till asiatiska sidan o lite utforskande på andra sidan Spice bazar.... o bara njuta av ännu en dag i denna härliga stad..:)

En av dom läckraste städerna.....jag varit i. Mycket vackert att kolla på, vindlande gränder, bazarer och turkisk vänlighet. Stackars Ia o Ulrika som inte varit i Turkiet tidigare, dom var inte förberedda hur "på" dom är för att få in folk på retauranger e.d. Själv har jag nog vant mig, det är ju bara att vänligt säga nej o gå vidare.

Vi (= Helene H, Ia, Ulrika o jag då) började med hotellfrukost helt OK, även om äggen var gröna...

Sen mot moskéerna och en park med fin utsikt över andra delar av Istanbul när vi klarat av utsidan av Sofia-moskén o Blå moskén, som ligger ca 10-15 min promenad från hotellet.

 Det har väl varit ca 20 C idag, fast på kvällen lite kallare... Men då var det bara att svepa om sig sjalen...eller en av de sjalar vi shoppade i en bazar jag inte vet vad den heter...men där priserna var bättre än i Grand bazar.

Härliga kvarter med en massa småaffärer fanns det mellan Grand bazar o Spice- bazar. Men det vete tusan oim man skulle hitta till samma gator igen?

Dyraste ölen (10 TL, ca 50:-) intogs på ett torg mellan spice bazar och Galata-bron.

Vi åt på en av restaurangerna under Galata-bron, innan vi följde spårvagns-spåren hemåt inte heller så väldans långt att gå. tycker vi har träffat bra med val av ställe att bo på ....) På hotellgatan ligger flera hotell o mysiga restauranger.

Härlig dag med mycket traskande, många skratt o en del shopping...alldeles alldeles underbart kan vi väl summera dag 1 med.

Var det nån som sa kallt??? Här är det 18 C

..och klockan är 20.15 här i Istanbul (1 timme före Sverige). Ska försöka uppdatera lite nu när jag reser tänkte jag.

Är alltså i Istanbul med 3 goa tjejer, Helene, Ia och Ulrika. Resan varar 2-6 dec. För 4 nätter på 4-stjärnigt (nåja..) och flyg med lufthansa betalar vi ca 2150:-/pp. Frukost ingår, och vi blev hämtade på flygplatsen :).

Flygresan var lite halvjobbig, nästan 2 timmar satt vi på planet på marken i Frankfurt (sjuuukt stor flyplats, Europas största tro?), och sen var det en del turbulens på vägen hit.

http://www.booking.com/hotel/tr/sapphire.sv.html?aid=311094;label=hotel-87820-tr-L_swtjaIk84R0BXwNYAfHQS2878020467;ws=&gclid=CIKzsquYzqUCFYgh3wodXScLmA

Nu et ni att vi är väl här, mer sen, nu vankas middag i dom vindlande gränderna här uppe i Sultahnamet, undrar om vi hittar hem när vi går ut?

Imorron bazaren!

RSS 2.0